Bij aankomst staat hij te controleren in de koelcel. De Voedselbank Gorinchem is voor Wim Rijnbrand bijna zijn tweede thuis. Hij is inmiddels al bijna acht jaar een vaste kracht van de Voedselbank Gorinchem, die 180 huishoudens bedient. Wat een ochtend in de week zou worden, zijn heel wat meer uren in de week. ,,Mijn vrouw zegt wel eens dat ik moet minderen, maar ik heb hier veel voldoening van, het is mijn uitlaatklep."
Een eigen zaak
Wim werd geboren in Ouddorp. Lachend vertelt hij:,,Daar groeide ik een beetje op voor galg en rad. Ik kon niet zo goed leren en dat gaf eerst wel wat problemen. Uiteindelijk ging ik bij een slager aan de slag en daar leerde ik al heel veel over het vak. Bij de daaropvolgende werkgever, een slager in Middelharnis, leerde ik zelf slachten. Na mijn diensttijd werkte ik bij Slagerij Langhout in Gorinchem, waar mijn vrouw achter de toonbank stond. Ik heb daar een jaar gewerkt terwijl mijn vrouw daar als eerste winkeljuffrouw diensten draaide. Ik vond haar meteen leuk en we werden verliefd." Toen het stel werd gevraagd een eigen filiaal in Boven-Hardinxveld te openen, dachten de twee daar niet lang over na. ,,In april 1970 zijn we getrouwd, waarna we konden samenwonen en samen de slagerij in Boven-Hardinxveld konden bestieren. Acht jaar werkten we daar. In de tussentijd haalde ik ook allerlei diploma's die nodig waren in de slagerij. We namen de BV van Langhout over en hadden een tijd drie filialen. Nadat we dat bedrijf verkochten, hebben we een tijd een slagerij in Schoonhoven gehad. Mijn pensioen heb ik niet in de slagerij gehaald: de laatste jaren van mijn werkzame leven werkte ik bij Rivas op een bus. Ik reed dan onder andere bedden naar zieke mensen toe. Dat was ook een hele mooie tijd."
Tegen voedselverspilling
Kort na zijn pensionering startte Wim al bij de Voedselbank Gorinchem. Hij combineert dat werk met de mantelzorg voor zijn vrouw. ,,Arie van Hoven (van de Voedselbank) zocht toen iemand voor het vlees. Dat kregen ze bij de Voedselbank Gorinchem steeds meer aangeboden. Door mijn werk als slager had ik verstand van regelgeving rondom het behoud van voedsel. Je rolt er dan in en als je het naar je zin hebt, gaat de tijd snel. Ik doe nu een stukje voedselveiligheid, logistiek en een deel van de inkoop. Samen met Arie - we zijn allebei tegen voedselverspilling - struin ik Alblasserwaard en Vijfheerenlanden af op zoek naar mogelijkheden en samenwerkingen. Zo komen we van Leerdam tot Dordrecht en alles daar tussen. We betalen nooit iets en krijgen altijd veel voedsel aangeboden. Soms hebben we veel te veel, maar we delen altijd ook aan andere voedselbanken. We hebben nauw contact met de voedselbanken uit de omliggende gemeenten. Als we het echt niet kwijt kunnen, gaat het naar Amsterdam. Daar wordt het dan verdeeld onder vluchtelingen en mensen die op straat leven. Zo komt het eigenlijk vrijwel altijd goed terecht. Als de houdbaarheidsdatum van goederen het toelaat distribueren we door naar het Leger des Heils en huizen van Yulius voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ik heb ook wel eens een telefoontje gekregen van de organisatie van een sportevenement waar een partij vegakroketten over was. Omdat de kroketten al buiten de koeling waren geweest, moesten we die afslaan. We moeten denken aan de veiligheid van onze klanten."
Maatschappelijk betrokken
Nog steeds wordt er bij winkels veel eten weggegooid, weet Wim. ,,Maar omdat ik een beetje weet hoe het werkt, krijgen we vaak veel voor elkaar. Het kost winkels en leveranciers ook geld om goederen af te storten, dus aan ons doneren is goedkoper. Bij de Voedselbank Gorinchem werken gelukkig aardig wat vrijwilligers, er zijn veel grote bedrijven die ons helpen en er is ook vaak financiële steun. Zo waren er de afgelopen maanden mensen die hun energietoeslag van de overheid aan de Voedselbank Gorinchem schonken en er zijn vaak scholen die acties voor de voedselbank hebben. Ik ben blij dat we vanuit de Voedselbank Gorinchem ook onze waardering laten blijken aan de bedrijven die aan ons doneren of op een andere manier ondersteunen. Ook ontvangen we hier regelmatig schoolklassen om de kinderen te leren over het werk van de voedselbank en lopen jongeren hier stage. Ik vind zelf ontzettend veel waardering in het werk bij de Voedselbank Gorinchem. Je moet een beetje denken als een ondernemer en dat spel past me goed. Natuurlijk merk ik dat ik ouder word, maar vroeger in de slagerij was ik aan het einde van de dag meer vermoeid. Dit wil ik voorlopig nog wel doen: ik vind het werk zinvol, ik heb fijne collega's en ik ben van betekenis."
Meer informatie over de Voedselbank Gorinchem is te vinden op www.voedselbankgorinchem.nl