Wijkenbattle 2023


De wijkenbattle is voorbij en de winnaar bekend 

Wat gaat het druk worden in Lingewijk! Nog even en nieuwe bewoners vliegen in en uit. Hoezo dan? Uit deze wijk kwamen de meeste goede antwoorden van de wijkenbattle: raad waar raadsleden wonen. De prijs? Een insectenhotel.

Yasar Canta uit Lingewijk (rechts op de foto) was 28 september op het gemeentehuis bij aanvang van de raadsvergadering. Hij nam de prijs in ontvangst: een foto van het insectenhotel dat de gemeente later die jaar plaatst in de wijk. Hij reageert: “We hebben dit samen gedaan met de straat. Die bestaat uit veertien woningen. Jong en oud, gezin en alleenstaand woont hier knus bij elkaar. We letten op elkaar en zijn betrokken bij elkaar. We hebben echt een goede buurt.”

Bij de overhandiging zei fractie-assistent van D66 Tom van der Meijden en inwoner van Lingewijk: “Ik ben trots op mijn mede Lingewijkers. En altijd leuk om nieuwe inwoners te verwelkomen. We gaan samen op zoek naar een goede plek voor dit insectenhotel.”

Insectenhotel

Insecten zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit. Samen met de planten, de andere dieren, het bodemleven én de grond zijn ze onderdeel van alles wat leeft en heeft geleefd. Naast bijen zijn er meer kleine dieren die graag wegkruipen in een insectenhotel. Denk onder meer aan vlinders, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, pissebedden en oorwurmen.

Leerzaam

Het gaat dus gezellig druk worden in Lingewijk met al die nieuwe bewoners. Naast het feit dat dat goed is voor de biodiversiteit, is zo’n hotel ook leerzaam voor kinderen. Door te kijken naar de verschillende soorten beestjes leren ze in van alles over de natuur. En: insectenhotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis. Dat zijn dieren die je liever niet in de buurt hebt. 

De wijkenbattle

In zeven van de negen wijken in Gorinchem wonen gemeenteraadsleden. Zij presenteerden in deze krant een foto van de wijk waarin ze wonen plus wat hints. Deze wijkenbattle was ter ere van Burendag in Gorinchem: de perfecte dag om onze gemeenschap te vieren en de banden met buren, medewijkbewoners en stadsgenoten aan te halen. Om de wijkenbattle te winnen, moesten buurtgenoten samenwerken. Want de winnende wijk is de wijk waaruit de meeste goede inzendingen zijn gekomen.