Hans van de Stroom (71 jaar) is van oorsprong autotechnicus. Hij was geen specialist op het gebied van energiebesparing, maar wist dat je met gezond boerenverstand een heel eind kunt komen. Inmiddels is hij, ook door een aantal trainingen en cursussen, na vier jaar een zeer ervaren energiecoach. Samen met zijn vrouw woont Hans in een vrijstaande woning in Laag Dalem. Hij ziet zichzelf niet als een ‘groene kikker’ maar doet zijn best om mee te gaan in de ontwikkelingen en energie te besparen. Zo heeft hij zonnepanelen, een warmtepomp en sinds kort een hybride auto.
Cijfertjes
Hans is een man van de cijfertjes, hij houdt al jaren zijn eigen energieverbruik in de gaten. “Ik vind het leuk om andere mensen te helpen hun kosten omlaag te brengen. Voordat ik een woning bezoek, ga ik al op zoek naar informatie. Uit welk jaar komt de woning, wat voor type woning is het. Dan maak ik voor mezelf een inschatting van energieverbruik,” vertelt Hans. “Tijdens het gesprek vraag ik de bewoner om de elektriciteits- en gasrekening en vergelijken we deze met mijn eigen inschatting. Samen met de bewoner ga ik dan op zoek maar een verklaring voor de verschillen.”
Syndion aanpak
Als energiecoach heeft Hans al op verschillende terreinen gewerkt. “Ik begon bij het adviseren bij koopwoningen, en ben daarna naar huurwoningen gegaan. Ik ben ook bezig geweest met adviezen aan mensen die bij de Voedselbank komen. Sinds kort ben ik betrokken bij de Syndion aanpak. Hierbij hebben we de begeleid wonen gebouwen van Syndion in kaart gebracht en per woning gekeken wat er kan worden aangepast. Samen met de bewoners en de FIXbrigade gaan we aan de slag om maatregelen toe te passen.”
Bewust worden van je gedrag
Hans vertelt dat je op twee manieren anders kunt omgaan met energie besparen; door energiebesparende maatregelen toe te passen, zoals radiatorfolie, of door gedragsverandering. “Het leuke van dit werk is om mensen bewust te maken van hun gedrag. Mensen die een woning huren en die een vaste prijs betalen, hebben vaak minder inzicht in het exacte energieverbruik. Door hen te helpen ander gedrag te ontwikkelen, kunnen ook deze mensen energie besparen.”
Kleine maatregelen
Veel mensen realiseren zich niet wat het effect van kleine maatregelen is. Bijvoorbeeld de gordijnen korter laten maken scheelt al gelijk in de stookkosten. Maar ook een radiatorventilator kan een handig hulpmiddel zijn, waardoor de verwarming net iets lager kan worden gezet. Deze ventilator blaast de warme lucht namelijk verder de kamer in, waardoor de warmte zich beter kan verspreiden.
Hans doet het werk als energiecoach met veel plezier. “Ik vind het echt leuk om andere mensen te ontmoeten en om hen te adviseren. Ik wil vooral ook proberen om mensen zelf initiatief te laten ontwikkelen, mensen moeten uiteindelijk zelf hun gedrag aanpassen. Maar alles begint bij bewustwording!”
Gratis gesprek met de energiecoach
Wilt u weten hoe u zelf energie kunt besparen? Of wilt u advies over duurzame maatregelen? Kom naar de Bibliotheek op woensdag 13 november. En stel al uw vragen aan de energiecoach. Kijk voor meer informatie op gorinchem.nl/duurzaamweken en meld u aan.
Of plan een adviesgesprek in met een energiecoach. Dit is helemaal gratis en u zit nergens aan vast. Maak online een afspraak op gorinchem.nl/energiecoach of bel 0850 410 410.